Κατεπείγοντα ζητήματα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας – άμεσος κίνδυνος οριστικής παύσης λειτουργίας

Αθήνα, 05/07/2016

Αρ. Πρωτ. 135

 

Προς: Τον Πρωθυπουργό

Κύριο Αλέξιο Τσίπρα

Μέγαρο Μαξίμου

 

Θέμα: Κατεπείγοντα ζητήματα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας – άμεσος κίνδυνος οριστικής παύσης λειτουργίας

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή – έκκλησή μας, προσβλέποντας στην υποστήριξη των δικαίων αιτημάτων του Ταμείου μας, το οποίο διέρχεται σήμερα ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές.

Όπως είναι γνωστό, το «Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας» (ΤΑΠΓΤΕ) αποτελεί αλληλοβοηθητικό ταμείο σωματειακής μορφής και φορέα επικουρικής ασφάλισης των υπαλλήλων της (τ.) Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. (ήδη διάδοχος της οποίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.).

Σκοπός του ΤΑΠΓΤΕ είναι η καταβολή εφάπαξ παροχής στους ασφαλισμένους – μέλη του, που αριθμούν σε εκατοντάδες υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.

Πέραν τούτου, ήδη το ΤΑΠΓΤΕ οφείλει να καταβάλει πολύ σημαντικά ποσά, από εφάπαξ παροχές και άλλες αιτίες, σε εκατοντάδες ασφαλισμένους – μέλη του, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει τα σχετικά ασφαλιστικά τους δικαιώματα από ετών, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί λόγω της μείζονος οικονομικής δυσχέρειας του Ταμείου τα τελευταία έτη.

Παλαιότερα, το Κράτος είχε μεριμνήσει για την τύχη του ΤΑΠΓΤΕ, όταν ευρέθηκε για λόγους για τους οποίους δεν ήταν το ίδιο υπεύθυνο σε αδυναμία καταβολής επικουρικών συντάξεων στους ασφαλισμένους του. Με τη διάταξη του άρθρου 65 παρ. 1 εδ. α΄ του Ν. 3863/2010, ο κλάδος επικουρικής σύνταξης του ΤΑΠΓΤΕ υπήχθηε στο Ε.Τ.Ε.Α., κατόπιν διαχωρισμού των κλάδων εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό, το Κράτος κατά το παρελθόν ανέλαβε και άσκησε την εγγυητική του ευθύνη έναντι των ασφαλισμένων του Ταμείου μας, έστω κατά το ελάχιστο αυτής περιεχόμενο, ως προς τη βασική διασφάλιση τότε της επικουρικής μας σύνταξης.

Κατόπιν της υπαγωγής του κλάδου επικουρικής σύνταξης στο Ε.Τ.Ε.Α., ο σκοπός του ΤΑΠΓΤΕ περιορίσθηκε πλέον στη χορήγηση της προβλεπόμενης από το Καταστατικό του εφάπαξ παροχής στα μέλη του.

Ωστόσο, η εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού έχει επηρεασθεί κρίσιμα –κατ’ ουσίαν έχει πλέον καταστεί σχεδόν αδύνατη– από την αρνητική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο, μετά από μία σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως ήταν ιδίως η χρηματιστηριακή κρίση του έτους 1999 που επηρέασε την αξία των τοποθετήσεων του Ταμείου μας (κυρίως σε μετοχές της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος), αλλά και ιδιαίτερα η ανατροπή της αναλογιστικής του βάσης συνεπεία των αθρόων παραιτήσεων εν ενεργεία υπαλλήλων – μελών του από την εργασία τους, στο πλαίσιο προγραμμάτων «εθελούσιας αποχώρησης» προσωπικού που οργανώθηκαν από την εργοδότρια τράπεζα, με μεγάλη μάλιστα ένταση τα τελευταία έτη. Στη διαδικασία των εν λόγω προγραμμάτων «οικειοθελούς αποχώρησης» η εργοδότρια τράπεζα ουδεμία μέριμνα έλαβε για την προστασία του Ταμείου μας, αντιθέτως μάλιστα επεδίωξε τη μέγιστη δυνατή αποχώρηση εν ενεργεία προσωπικού της (και ασφαλισμένων μας), ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι τούτο θα οδηγούσε αναμφίβολα και αναπόδραστα στην πλήρη ανατροπή της αναλογιστικής του βάσης και μάλιστα αμέσως, όπως και πράγματι συνέβη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο μας έφθασε σταδιακά στο σημείο μηδέν σήμερα.

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε προβεί σε εκκλήσεις προς την πολιτική ηγεσία των αρμοδίων Υπουργείων, αυτής και της προηγούμενης Κυβέρνησής σας, έχοντας όμως δυστυχώς αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη αδιαφορία.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, για το φλέγον ζήτημα του Ταμείο μας, έχουμε ήδη απευθυνθεί κατά το πρόσφατο μόνο παρελθόν στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 17/04.03.2016 επιστολή μας, στον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, με τις υπ’ αριθ. πρωτ. 95/24.11.2015 και 18/04.03.2016 επιστολές μας, και στον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Νεφελούδη, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 95/24.11.2015 επιστολή μας.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της οποίας τύχαμε –αναρωτιόμαστε πλέον εάν έχουμε φταίξει σε κάτι!– ήταν να μη λάβουμε καν απάντηση και ασφαλώς να μη μας δεχθεί κανείς ούτε σε συνάντηση. Ασφαλώς, δεν επιζητούμε μία συνάντηση για να λάβουμε παρηγορητικούς λόγους και αόριστες διαβεβαιώσεις, αλλά για να ενημερώσουμε άμεσα, με έγγραφα και στοιχεία, για το ότι το Ταμείο μας, ένας φορέας επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης, καταρρέει.

Οι εκατοντάδες οικογένειες ασφαλισμένων εν ενεργεία μελών του Ταμείου μας και συνταξιούχων εν αναμονή καταβολής των δικαιούμενων παροχών του Ταμείου μας ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις, μέσω της συνεχούς επικοινωνίας μας, των ανακοινώσεών μας και των Γενικών μας Συνελεύσεων, και παρακολουθούν άφωνοι την μεταχείριση που επεφύλαξε στην ώρα της ανάγκης η Πολιτεία στο Ταμείο μας και τους ασφαλισμένους του.

Επί μεγάλο διάστημα έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε την Κυβέρνησή σας για ένα νευραλγικής σημασίας ζήτημα για εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες πίστευσαν ότι εάν υπήρξε ευαισθησία της Πολιτείας προς το Ταμείο μας κατά το παρελθόν, θα υπήρχε τουλάχιστον η ίδια ή και περισσότερη επί της δικής σας Κυβέρνησης.

Έχουμε διαψευσθεί οικτρά.

Οφείλουμε, δε, να ενημερώσουμε ότι κατ’ ελάχιστον θα αναμέναμε από ορισμένα μέλη της Κυβέρνησής σας, την ίδια ώρα που δεν απαντούν στα αιτήματά μας και δεν μας δέχονται ούτε σε συνάντηση, τουλάχιστον να λειτουργούν κατά τρόπο που να διαφοροποιεί σαφώς την προσωπική και επαγγελματική τους θέση από διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες μέσω επισήμων, δικαστικών και άλλων διαδικασιών, προβαίνουν σε νόμιμες ενέργειες οι οποίες ωστόσο επισπεύδουν το τέλος του Ταμείου μας.

Έχοντας επίγνωση της περιπλοκότητας τέτοιων θεμάτων, και του γεγονότος ότι το Πρωθυπουργικό Γραφείο δεν δύναται να απασχολείται διαρκώς επί ζητημάτων που δεν είναι εθνικής σημασίας, συνειδητά μέχρι σήμερα επιλέξαμε να μη σας ενοχλήσουμε.

Όμως, είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για τα ανωτέρω και να καλέσουμε εσάς τον ίδιο να λάβετε –έστω την ύστατη ώρα– κάποια πρωτοβουλία, όπως οι προκάτοχοί σας Πρωθυπουργοί σε δύσκολες ώρες για το Ταμείο μας, ώστε το Ταμείο μας να μην παύσει να λειτουργεί οριστικά.

Επισημαίνουμε ότι ήδη οι κινούμενες διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του Ταμείου μας έχουν σημάνει την ύστατη ώρα και δεν πρόκειται για σχήμα λόγου.

Με κορυφωμένη πλέον την αγωνία για το μέλλον του Ταμείου μας και την προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων των ασφαλισμένων μας, προσβλέπουμε στην ιδιαίτερη μέριμνά σας, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη προστασία μας από την Πολιτεία.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και ειδικότερη πληροφόρηση.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.

TO Δ.Σ. του ΤΑΠΓΤΕ